Soorten bier
Elke pils is bier, maar niet elke bier is pils. Dit had zo maar eens een uitspraak van Johan Cruyff kunnen zijn. Deze uitspraak is erg van toepassing op de grote wereld vol bier. In het schap staan ze allemaal bij elkaar of juist door elkaar. Wat is nu wat? Als eerste is er een onderscheid te maken tussen lage en hoge gisting. Lage gisting, ook wel ondergisting genoemd gebeurd bij temperaturen tussen 4 en 12 graden Celsius. Het gist zakt dan tijdens het rijpingsproces naar onderen. Bij bovengisting blijft de gist boven het bier (en de wort, een suikerrijk bijproduct) drijven. Bovengisting maakt gebruik van temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius.
Witbieren

Witbier & Weissbier zijn twee verschillende soorten binnen het speciaalsegment. Toch hebben ze ook veel overeenkomsten. Toch zijn de verschillen groot. Wat is witbier? Het is geen bier dat wit is. De wit in witbier is een verbastering van het woord 'weit', dat zoveel als tarwe betekend. Tarwe is dan ook het hoofdbestanddeel van een witbiertje. Het bier wordt niet gefilterd, waardoor het een gelige en troebele kleur krijgt. Het biertje smaakt fris en fruitig door de toevoeging van koriander en sinaasappelschillen. Daar zit een groot verschil met weissbier uit Duitsland. Witbier is van oorsprong Belgisch en wordt gebrouwen met ongemoute tarwe. Het heeft een alcoholpercentage tussen 4-6 graden. Pierre Celis is de herondekker van dit bier en heeft Hoegaarden Witbier weer op de kaart gezet.
Wat is dan het verschil met weissbier? Om te beginnen zit in Weissbier geen toevoegingen als koriander en curacaosnippers. Dit heeft als reden dat dit niet mocht van de Duitse wetgeving. De wet heeft zijn oorsprong in 1516 toen in Duitsland het Reinheitsgebot werd ingesteld. Deze eerste warenwet verbood het toevoegen van andere zaken die niet in bier thuis hoorden (voor de begrippen van die tijd). Daarom werd het Duitse Weissbier 'gewoon' gebrouwen met de traditionele ingrediënten als gemoute tarwe. In tegenstelling tot witbier heeft Weissbier wel een wit uiterlijk. Bekende Weissbieren zijn Brand Weizen en Wehenstephaner Hefe Weisse.
Blond bier

Een blond biertje heeft 6 tot 7,5% alcohol. Het is een helder biertje met een lichtblond tot goude kleur. Een blond biertje kenmerkt zich door een fruitig aroma. Hop is aanwezig in een blond biertje maar mag niet overheersen. Blond is een van de 5 onderverdelingen van de abdijbieren. De anderen zijn enkel (bekend van Hertog Jan), dubbel, tripel en Quadrupel. Blond is over het algemeen een soepel biertje van hoge gisting. Engelsen noemen een blond biertje een Pale Ale. In Duitsland zijn blonde bieren juist vaak ondergistend.
Saison
Vertoont veel gelijkenissen met blond bier. Saison bier hoort droog te zijn, en zijn goudblond tot amberkleurig van kleur. Alcoholpercentage is 5-6.5%. Het Saison bier is van oorsprong een lentebiertje uit Frankrijk.


Bock (seizoen)
Bockbieren zijn goed terug te vinden in het schap in de supermarkt. Grote brouwers als Grolsch en Hertog Jan brengen elk seizoen een nieuwe Bock uit. Bock is over het algemeen een iets hoppigere variant van pils.
Lentebock
Lentebock is een licht gekleurd bokbiertje dat alleen tussen 21 maart en 21 juni verkocht mag worden. Het wordt ook wel verkocht onder de naam Meibock, Paasbok en Voorjaarsbok. Het kan zowel boven als ondergistend zijn. Een lentebock heeft een blonde kleur, en heeft een fruitige tonen.
Zomerbock
Zomerbockbieren zijn nog lichter van kleur en dorstlessender dan de overige bockbieren. Het is het minst bekende biertje uit de bockfamilie.
Herfstbock
De herfstbock is van alle bockbieren verreweg het bekendst. Het heeft ondertonen van karamel en hoort bij Nederland en Duitsland. In België worden nauwelijks bokbieren gebrouwen. De Belgische gebrouwde bieren zijn voor de Nederlandse markt. De bieren zijn donker en ondergistend. Sinds de jaren 90 wordt bokbier steeds populairder, en neemt het steeds meer afstand van de Duitse voorouders. Het heeft een alcoholpercentage van ca 6% maar er zijn uitzonderingen.
Winterbock
Grolsch heeft een primeur met het uitbrengen van de winterbok. Het heeft aroma's van honing, kaneel en kruidnagel.
(oud)Bruin
Bruin bier is een zoet biertje. Heineken Oud Bruin is een goed voorbeeld. Het wordt kunstmatig gezoet en de bruin kleur komt van kleurstoffen en niet van de gebrande moutsoorten. Het heeft een laag alcoholpercentage. Leffe Bruin valt niet onder deze stijl maar onder de Dubbel bieren
Dubbel
Een dubbel bevat veel koolzuur en heeft een donker kleur. Dit kan variëren van koperkleurig tot donkerbruin. Het bier bevat over het algemeen 6,5 tot 7,5% alcohol. Het heeft een licht gebrande moutige smaak, en soms zitten er tonen van koffie of chocolade in verwerkt. Hop is nauwelijks proefbaar en de dubbel is mindermoutig dan de herfstbock
Tripel
Dan de bekendste van de abdijbieren, de Tripel. De tripel wordt door veel verschillende brouwerijen gemaakt, en is in tegenstelling tot de Dubbel vaak blond tot goudkleurig. In een Tripel kan tot wel 9.5% alcohol zitten. Het heeft een kruidige, fruitige smaak. Kruiden zijn een veel voorkomende ingredient in de Tripel
Quadruple
Een wat zwaarder bier, en de laatste uit de trappistenfamilie. Het maakt gebruik van veel ingrediënten en kan een bittere smaak hebben. Ze zijn hoog gegist en rijpen vaak nog na op de fles. De bieren hebben over het algemeen een alcoholpercentage van boven 10%.

IPA
India Pale Ale, op dit moment de sensatie onder de bierdrinkers. IPA's werden gebrouwen voor de overzeese koloniën van Engeland. Een schip kon in de 17de eeuw wel 5 maanden onderweg zijn, en zolang bleef het bier niet goed. Daarom werd aan het bier extra veel hop toegevoegd. Hop heeft namelijk een conserverende werking. Dit zorgt voor de bittere smaak van een IPA. Dryhopping is niet ongewoon binnen het proces voor een IPA. Dryhopping betekend dat tijdens het gisten of tijdens lagering er nog] hop aan toe wordt gevoegd. Alcoholpercentage ligt tussen 5 en 8%.
Porter & Stout
Porter en Stout zijn allebei erg donkere bieren. Het verschil is dat voor de Porter een gemoute gerst wordt gebruikt en voor een Stout (of eigenlijk een Porter Stout) gebrande gerst. Stout heeft in bijna alle gevallen een hoger alcoholpercentage dan de Porter. Beide bieren hebben hun oorsprong in Engeland. Zoals de officiële naam van de Stout doet vermoeden heeft de Stout zijn oorsprong in de Porter. Tijdens het namaken van de Porter kwam men uit op een Stout bier. Tegenwoordig worden de namen veel door elkaar gebruikt.